Како да напишем састав?

Настава српског језика садржи у себи неколико области  које се међусобно прожимају и које су од подједнаког значаја за образовање ученика. Дуго сам размишљала којом облашћу српског језика да се бавим на овом блогу, а онда сам се сетила коментара које често чујем од мојих ученика када имамо час писменог изражавања:“Како да напишем овај састав? Не знам о чему да пишем! Не знам како ћу да почнем!“ Зато ће овај блог бити посвећен начинима и примерима како ученици  на најлакши и најједноставнији начин да науче да пишу саставе, како и одакле да нађу теме, како да формулишу мисли у једну складну целину, како да праве дигресије…како да сагледавају себе, своје унутрашње биће и да своја осећања, мисли, жеље преточе у речи. Сматрам да је најлакше ослободити свој лични креативни потенцијал кроз форму дневника. И управо ћемо кренути од утиска дана, јер „сваки дан је нови дан“ и сваки носи неки свој печат. Понекад је довољан један небитан догађај, нечији гест, реч или поглед, један необичан сусрет да створи несвакидашњи утисак који вреди записати да не ишчили. И, ето безброј тема за писање састава.

Драги ученици, не морамо ништа да измишљамо што се није десило! Наша свакодневица је пуна јединствених утисака  које можете, а и не морате да поделите, важно је да их запишете.

Ако већ имамо овај дивни језик са јединственим ћириличним писмом, треба га чувати и неговати , а један од начина јесте писана реч.

Очекујем ваше утиске, бар оне које желите да поделите, а онда ћемо да улепшавамо реченице заједно!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s