Правописни проблем

Решавање правописног проблема :
Замислите ситуацију да се налазите у зборници и да један колега има језичку недоумицу. Ево једне измишљене ситуације из зборнице у којој је учествовало више актера.

„Драгана, искипила ти је кафа“, узбуђено ће Мира. Није ми искипила, него искипела, подсмешљиво одговори Драгана. „Ма хајде, о чему причаш, не каже се кипе кафа, него кипи кафа“, увређено ће Мира, „према томе, кафа је искипила“. „Где је Марија да нам разреши дилему? Марија, да ли је правилно рећи искипила кафа или искипела кафа?“
„Па, ено вам Правопис на полици, саме пронађите шта је правилно, журим на час, лако је вама кад имате паузу. А док већ тражите шта је правилно у вези са вашом кафом или у вези ваше кафе, потражите и да ли је колега Сава тренутно гледалац или гледаоц кипљења кафе“, зачикава их Марија одлазећи на час.
„Шта мени Марија сад пребацива лоптицу“, озбиљно ће Сава,“ зар не види да сам на телефону“? „Молим те, Саво, кад сиђеш с телефона, скувај и попи кафу, па дођи у Милицину учионицу“, уз смех рече Мара отварајући врата. „Доћићу небрини, донећу и Правопис да заједно пронађемо како се правилно изписују речи које смо погрешили.“ „Кад сте већ у Миличиној учионици, одкуцајте и отштампајте наше недоумице“, рече Драгана листајући Правопис.

Задатак за све оне који желе мало да се баве правописом и правилним изговором појединих појмова јесте да помогне Драгани, Мири, Марији и Сави да пронађу неправилно написане и неправилно изговорене речи.

Решење правописног проблема

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s