родитељска прича 2012/2013.

DANA  АНДРИЈАНА

Андријана је кренула у средњу школу. Гимназија, друштвено-језички смер. То јој је била једина жеља. На незадовољство властитог оца, који је љубитељ природних наука, њене генетске предиспозиције  произашле су из мог генетског кода и определиле је за језике и друштвене науке.  Нисам била сигурна да ли је на правом путу, али сам знала да је на том изабраном чека велики рад, труд и залагање и била сам сигурна да ће дати све од себе да буде добар ђак. Нисам погрешила у процени своје најстарије кћерке. Било је криза, суза, дугих и исцрпних разговора; следило је прилагођавање на нову средину, на чињеницу да су гимназијски критеријуми три пута виши него у основној, да је градива исто толико више, градива преплављеног непотребним чињеницама (закључила је то већ на почетку) које захтева учење по традиционалном методу.  Као што сам и претпостављала, њена овновска природа није могла да дозволи да не буде међу најбољима. Њена упорност, одговорност и самоконтрола  дали су одличан резултат на крају прве године. Мада нисмо породица која изричито тражи и намеће високе критеријуме, били смо поносни.

Као што то по природи ствари бива, читаву годину обележили су пубертетски проблеми праћени недовољном количином самопоуздања.

–          Шта мислиш, јесам ли у овоме дебела?

–          Види колики ми је стомак?

–          Гледај колика бубуљица ми је изашла? Шта ћу сад?

–          Хоћу ли се угојити ако поједем ову чоколадицу? –  била су константна питања на која смо редовно давали одговор полукружним погледом у плафон, тј.“ превртањем очију“, јер за њу ниједан одговор није био задовољавајућ, знали смо то.

А, љубав…? И даље се све сводило на платонска свиђања у кругу њених вршњака, под једним јединим условом да тај неко, ко би јој се свидео, мора да буде леп, мада још увек нисам открила шта то „леп“ тачно подразумева.  Захваљујући њеном заиста лепом, складном и пријатном изгледу, за њу све веће постаје интересовање младића од преко 20 година, што пали лампицу за узбуну у мојој глави. За сада тај аларм није попримио завијајуће звуке, јер од заинтересованих   кандидата, по критеријумима моје ћерке, ниједан није довољно „леп“, а ја се  надам  да ће се у тој категорији „лепих“ ипак наћи неки 18-огодишњак и знам да је то следећа фаза која нас очекује.

zurka 2 ЈОВАНА

Иако је на прелазу из шестог у седми разред, прави пубертет још увек није закуцао на њена врата. Може се само наслутити кроз безразложна дурења, њој тако својствена, али кроз бескрајне игре, а и свађе са својим млађим братом, она у себи још увек чува то дивно безазлено детињство. Као средње дете, није је заобишао проблем љубоморе, тако  да урнебесно смешно изгледа њено поређење учинка урађених кућних послова између ње и брата, сматрајући потпуно исправним да њих двоје треба сасвим подједнако да деле кућне послове иако је разлика између њих читавих пет година. Због таквог гледања на ствари учинила је да њен  млађи брат потпуно равноправно са сестрама простире и скупља веш, вади чисто суђе из машине, чисти прашину…Али, ниједно је не може достићи у њеној спретности у кухињи…Сви уживамо у њеним палачинкама, бакином колачу, питама, пици, умешеном домаћем хлебу…

Њене уметничке способности присутне су разним доменима. У драмској секцији наставница јој увек додељује главне улоге.  Од најранијег узраста у првом плану су њене сликарске способности. Њене слике обилују мноштвом детаља, често тематаски груписане, инспирисане празницима попут Нове године, Васкрса, Божића… На  сликама одувек се  издваја један доминантан мотив, а то је коњ, представљен у разним позама,  из различитих углова, увек у покрету. . И музички је веома  надарена, али за разлику од друге деце, која воле да се истичу и поносе својим наступима, Јована се повлачи и своје таленте нити намеће, нити истиче.

Уметност покрета највише долази до изражаја у плесу или балету, али гледајући њене тренинге из каратеа, посебно извођење ката, постало ми је јасно да моја ћерка уметнички израз уме да пружи и кроз спорт борилачких вештина.

А школа, учење, дешава се негде успут. Немам навику да своју децу прозивам и терам да уче, али њу често морам да питам има ли шта за домаћи, јер ретка је слика она и књига у руци. Међутим, на родитељском састанку чекају ме похвале и петице.

MIHAILO  МИХАИЛО

Мили! У том надимку садржана је сва наклоност, љубав и нежност коју гајимо за најмлађег члана наше породице. Разигран, радознао и причљив, он уноси радост и ведрину и када дођемо уморни с посла, и када се старија сестра нервира што  има много да учи, а и када је млађа љубоморна што мајка „увек вуче страну Милију“.

У периоду први-други разред мој син је врло озбиљно и одговорно схватио своје школске обавезе. Цветићи и смајлићи из првог разреда у другом су се претворили у петице и понеку четворку, што му је пружило посебан осећај самопоуздања. Нарочито му пријају похвале наставнице енглеског језика, што помаже да да свој максимум и утиче да му то буде омиљени предмет. Једном приликом слушао је своју старију сестру како јадикује да не разуме одређену област из математике, а он, убеђен да много тога зна, самоуверено је изјавио: „Ја не знам како Андријана не разуме математику! Шта ту има тешко! Колико је два и два? Четири!“ Од тада је добио почасни надимак Мудрицивоје.

Угледајући се на своје сестре, посебно млађу, имамо велики асортиман његових цртежа у кући, али и помоћ у многим кућним пословима. Посебно уживамо када нам направи лимунаду, а расећи и исцедити четири поморанџе, два лимуна, размутити шећер у бокалу и све то саставити у лимунаду одличног укуса у његових осам година, није мала ствар.

Недавно ми је поверио да није сигуран да ли му се више свиђа Јана или Мина, а док он не одлучи која му је дража и то не каже још некоме у породици, ја чврсто чувам поверену ми тајну:).

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s