Правопис

Решавање правописног проблема :
Замислите ситуацију да се налазите у зборници и да један колега има језичку недоумицу. Ево једне измишљене ситуације из зборнице у којој је учествовало више актера.

„Милена, искипила ти је кафа“, узбуђено ће Верица. Није ми искипила, него искипела, подсмешљиво одговори Милена. „Ма хајде, о чему причаш, не каже се кипе кафа, него кипи кафа“, увређено ће Верица, „према томе, кафа је искипила“. „Где је Гоца да нам разреши дилему? Гордана, да ли је правилно рећи искипила кафа или искипела кафа?“
Па ено вам Правопис на полици, саме пронађите шта је правилно, журим на час, лако је вама кад имате паузу. „А док већ тражите шта је правилно у вези са вашом кафом или у вези ваше кафе, потражите и да ли је колега Љуба тренутно гледалац или гледаоц кипљења кафе“, зачикава их Гоца одлазећи на час.
„Шта мени Гордана сад пребацива лоптицу“, озбиљно ће Љуба,“ зар не види да сам на телефону“? „Молим те Љубо, кад сиђеш с телефона, скувај и попи кафу, па дођи у Милицину учионицу“, уз смех рече Гоца отварајући врата. „Доћићу небрини, донећу и Правопис да заједно пронађемо како се правилно изписују речи које смо погрешили. „Кад сте већ у Миличиној учионици, одкуцајте и отштампајте наше недоумице“, рече Милена листајући Правопис.

Задатак за све оне који желе мало да се баве правописом и правилним изговором појединих појмова јесте да помогне Милени, Верици, Гоци и Љуби да пронађу неправилно написане и неправилно изговорене речи.

Решење правописног проблема: (све подебљане речи написане су правилно)

„Милена, искипела ти је кафа“, узбуђено ће Верица. Није ми искипила, него искипела, подсмешљиво одговори Милена. „Ма хајде, о чему причаш, не каже се кипе кафа, него кипи кафа“, увређено ће Верица, „према томе, кафа је искипила“. „Где је Гоца да нам разреши дилему? Гордана, да ли је правилно рећи искипила кафа или искипела кафа?“
Па, ено вам Правопис на полици, саме пронађите шта је правилно, журим на час, лако је вама кад имате паузу. „А док већ тражите шта је правилно у вези са вашом кафом или у вези ваше кафе, потражите и да ли је колега Љуба тренутно гледалац или гледаоц кипљења кафе“, зачикава их Гоца одлазећи на час.
„Шта мени Гордана сад пребацива (пребацује) лоптицу“, озбиљно ће Љуба,“ зар не види да сам на телефону“?( од скоро је дозвољен овај облик; раније је било при телефону, код телефона) „Молим те Љубо, кад сиђеш с телефона, скувај и попи (попиј)  кафу, па дођи у Милицину (Миличину) учионицу“, уз смех рече Гоца отварајући врата. „Доћићу небрини ( доћи ћу, не брини), донећу и Правопис да заједно пронађемо како се правилно изписују (исписују) речи које смо погрешили. „Кад сте већ у Миличиној учионици, одкуцајте (откуцајте)  и отштампајте (одштампајте) наше недоумице“, рече Милена листајући Правопис.

Постави коментар